Zorg- en Veiligheidshuizen leveren een bijdrage aan de integrale veiligheid van een regio. De opbrengsten van de Zorg- en Veiligheidshuizen zijn enerzijds het maatschappelijk effect en anderzijds de concrete resultaten die (het voor) de samenwerking oplevert (de opbrengsten van het casusoverleg, maar ook het effect op de samenwerking zelf).
Zorg- en Veiligheidshuizen vormen als netwerk een belangrijke schakel, niet alleen in de verbinding tussen straf en zorg, maar ook met de bestuurlijke component door de regierol en participatie van gemeenten. De meerwaarde van de samenwerking zit in de ketenoverstijgende aanpak, die de afzonderlijke aanpakken versterkt. Daarbij behouden alle partners hun eigen (wettelijke) verantwoordelijkheden.
Een Zorg- en Veiligheidshuis kan hierbij drie functies vervullen, namelijk:
Daarbij staan de volgende uitgangspunten centraal:
Het Ministerie van Justitie &Veiligheid, het Ministerie van Volkgezondheid Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Gemeenten financieren het collectief van de Zorg- en Veiligheidshuizen. Regionaal worden de Zorg- en Veiligheidshuizen gefinancierd door de gezamelijke gemeenten. Vanuit het Ministrie van Justitie en Veiligheid is er een basisbijdrage voor alle Zorg- en Veiligheidshuizen.
Zie ook de landelijke koepel van Zorg- en Veiligheidshuizen